13.05.18 – Tur til Dronning Sonjas KunstStall og Botanisk hage i Oslo

Søndag 13.mai arrangerte Hof Historielag tur til Oslo med buss, til Dronning Sonjas KunstStall og deretter Botanisk hage. Det var 36 påmeldte, og vi startet fra Best i Hof kl. 09.30.

Været var upåklagelig og stemningen i bussen likeså. Forfriskninger og litt å bite i ble godt mottatt.

Første post på programmet var omvisning med guide i Dronning Sonjas Kunststall. Innledningsvis fortalte guiden om stallens tidlige historie og om forhistorien til etableringen av Kunststallen. Kunststallen er en gave fra Kong Harald til dronning Sonja i anledning hennes 80-årsdag.

Utstillingen vi fikk se var en skulpturutstilling av Kjell Erik Killi Olsen, en norsk maler, tegner, grafiker og billedhogger. Guiden fortalte om kunstnerens arbeidsmåte og forestillingsverden, og om historiene bak flere av kunstverkene, mange laget av pappmaché. «Kunststallen er full av figurer inspirert av salamandere, krøplinger og spedalske. De minner om en drøm.» iflg et oppslag i VG.

Etter besøket i Kunststallen gikk turen til gata Grønlandsleiret 16. I den ærverdige og meget godt vedlikeholdte gamle kaféen Olympen, populært kalt «Lompa», ble vi tatt vel imot. Dagens meny var en velsmakende aspargessuppe med godt brød og drikke til. Kaffe fikk vi også servert.

Botanisk hage med omvisning var neste post på programmet. Vel forberedt og smilende stod tidligere hofsokning Liv Borgen ved inngangen til anlegget. Hun er professor emirata og arbeider fremdeles ved Botanisk hage, selv etter et 50 års langt yrkesliv ved institusjonen. Vi samlet oss først til en orientering. Hun fortalte litt om seg selv innledningsvis, deretter fikk vi høre om historien bak det storslåtte anlegget. I dag disponerer Botanisk hage 150 mål til sin virksomhet. Vi ble deretter tatt med på en vandring i de ulike hagene; bl. a. Fjellhagen. Kryddderhagen og Oldemors hage. Vi fikk mye ny kunnskap om planter og hvilke forandringer som hadde funnet sted fra etableringen i 1814 frem til i dag.

På hjemturen orienterte leder om planlagte aktiviteter i laget utover i året, og hun minnet særlig om lagets planlagte markering i anledning kulturminnedagen, 16. september.

 

Ref. Anne K Høstmælingen