Referat fra kveldstur til Karljohansvern, mandag 25.06.2012
Historielaget kveldsutflukt ble i år lagt til Horten og festningsanlegget på Karljohansvern.16 deltagere hadde funnet veien til Horten på en litt kjølig junikveld. Vi ble vel mottatt av guiden fra Horten Turistkontor, Vibeke W. Holm-Johnsen.
Selv om mange av oss hadde vært på Karljohansvern ved tidligere anledninger, var den guidede rusleturen på ca. halvannen time svært interessant, innholdsrik og ikke minst underholdende.
Vi startet ved skulpturen Lysningen ved parkeringsplassen og fikk der en grundig historisk forelesning om områdets tidligste historie. Allerede i 1582 hadde det vært fergeleie i området, men først på begynnelsen av 1800-tallet, fra 1815 og framover så man starten på det som ble en marinestasjon og senere et helt lite sivilt samfunn. Karljohansvern er en av Norges 14 forsvarsverk.
Arkitekturen på området er særegen og representerer ulike stilepoker. Marinemuseet, som holder til i magasin A sammen med Preus fotomuseum, i sin tid den største murbygningen i Norge, er verdens eldste og største. Kanalen på området, anlagt mellom Oslofjorden og Indre havn, ble bygget mellom 1854 og 1863. Den er et imponerende stykke byggverk hvor opptil 2000 mann var i arbeid med enkle redskaper som spade og trillebår. Fra kanalen ruslet vi forbi Horten Sjømilitære Samfund og Hortens eldste hus, fra 1692. Vi ble deretter behørig informert om de tre batteriene på området, blant annet Tivolibatteriet, et såkalt ”barbettebatteri med pivot”. Deltagerne fikk også høre og lære at kanonene var utstyrt med det såkalte ”rodmannske forsvinningsaffutasjesystem”(et system som gjorde at kanonene etter avfyrt skudd ble ført bakover og under brystvernet av rekylen). Den meget engasjerte og kunnskapsrike Vibeke tok oss videre til området ved bytorget og brakkekvartalene, bygget i vakker empirestil. Staten hadde på 1820-tallet tenkt å oppføre 15 kvartaler på området, men stoppet etter to, grunnet vanskelige grunnforhold. I dag er husene på området overtatt av private.
Avslutningsvis beundret vi garnisonskirken i nygotisk stil, tegnet av den kjente arkitekten Christian Henrik Grosch, en særpreget bygning fra 1855. Under bombingen av Karljohansvern under den annen verdenskrig ble kirken på en mirakuløs måte spart for ødeleggelser. En stor stein ligger imidlertid klemt fast mellom reisverket på loftet etter et bombenedslag på plenen foran kirken.
Avslutningsvis ble guiden takket for en svært innholdsrik og fin omvisning.
Ref. Anne K. Høstmælingen. Foto: Marit Nordby
Du må være logget inn for å legge inn en kommentar.