Den 25. august var Hof Historielag invitert til Halvdan Solberg på gården Nedre Hostvedt i Vassås
Leder Aud-Marit ønsket velkommen til de om lag 25 som hadde tatt seg fram til gården Nedre Hostvedt og nærmere bestemt Lakatarhaugen hos Halvdan Solberg. Halvdan tok smilende imot oss og var svært glad for det gode frammøtet i en litt småhustrig augustkveld.
Vi samlet oss ved den nå fint restaurerte årestua som Halvdan hadde invitert oss til å ta i øyesyn og høre historien om. I 1971 fikk han lov til å ta ned og redde ei gammal årestue, etter sigende fra 1773, fra setra til Ola Goverud på Mellom Gran. Han har arbeidet med restaureringen av årestua på hjemgården sin, og den er plassert på en haug med det velklingende navnet Lakatarhaugen.
Halvdan ble oppmerksom på denne skatten av en gammal bygning så tidlig som i 1960, under en skitur i skogsområdet der setra lå. Setra er omtalt i Hof bygdebok, og det nevnes at seteranlegget ble bygget i 1823. Da Halvdan fikk setra av eieren Ola Goverud, var bare størhuset igjen. I 1970 ble bygningen fraktet ned fra Gransåsen, «midt på natta, 22.juni,» fortalte han. Det tok tid før Halvdan fikk tid til å restaurere og sette den i stand, men for 2 år siden ble den med god hjelp laftet opp, med spon på taket til og med. Flisene er skåret på båndsag. Seljerstein til pipe ble hentet fra nærområdet og peis murt opp i et hjørne av årestua. Gulvet gjenstår å legge. Døra inn til årestua er et lite kunstverk i seg selv, klinket sammen med treplugger og kiler, og egenhendig utført av Halvdan etter inspirasjon fra en lignende dør på Maihaugen i Lillehammer.

Halvdan er en mann med et utall av talenter, og han kan også modellere, tegne og fortelle. Han hadde og med seg og viste fram en modell han selv hadde laget av gamlehuset på Nedre Hostvedt, som ble revet i 1964. Huset ble påbygd tre til fire ganger slik tilfellet ofte var i eldre tider. Han viste oss en tro kopi av huset i papp, kunstferdig malt og befolket med små figurer, som forestilte ulike familiemedlemmer, gamle og unge. Selv katten var med. Taket var laget av innpakningen fra en fransk likørflaske av merket Chartreuse!
Ellers kunne Halvdan fortelle om badestranda, Hostvedtstranda, som lå nedenfor gården, ved Grennesvannet. Den var den beste stranda i området i tidligere tider og var svært godt besøkt av folk fra Hof og Hvittingfoss. I 1968, kunne han fortelle, var det et storfint besøk i Vassås. Den verdenskjente sangstjernen Millie fra Jamaica kom til området i forbindelse med sin Norgesturné. Det var en stor begivenhet lokalt. Opptredenen skulle finne sted på Hostvedtstranda, på en utescene. Over 1000 personer hadde kjøpt billett, men været ble for dårlig for uteopptreden, og arrangementet ble lagt til Sagatun i Vivestad. Halvdan hadde funnet fram et opptak fra Youtube av hennes superslager «My boy, Lollipop». Et morsomt gjenhør for mange av de fremmøtte.
Vi fikk også en orientering om prosjektet med å holde vannspeilet i Grennesvannet oppe, et femårig prosjekt i samarbeid mellom grunneiere, NIVA og Fremtiden i Våre Hender. Vannet var i ferd med å gro sakte igjen. Nå holdes vannspeilet oppe takket være iherdig innsats fra flere, som regelmessig har slått grass under vann med en spesialkonstruert innretning, festet til en liten båt.

Ellers er Halvdan en kløpper til å fortelle gamle historier og imitere kjente personer. Han var tidligere aktivt med i amatørteatervirksomhet på Granly i Vassås, og hans skuespillertalent er godt kjent. Han avsluttet med å framføre et par klassiske sketsjer fra 1946. Det var som å høre Per Aabel.
Aud-Marit takket Halvdan for foredrag, gode historier og gjestfrihet og overrakte et eksemplar av Heierstadboka. Det hadde vært en «snodig kveld», syntes Aud-Marit
Stein Kvarme og Anne Kristine Høstmælingen
Du må være logget inn for å legge inn en kommentar.