26.06.16 – Tur til Helgeroa

Olav Haraldsson
Olav Haraldsson

Fra Viken om våren kongen kom
Uten å frykte, østfra,
Og fra nord kom jarlen
Og de skurte begge svarte skipsbord

Jeg kan fortelle om
Seierskipet som ventet ham,
Skar sundet, jeg var der, da de møttes.

…. 

Olavs hird vant
Harde striden
Palmesøndag
Under peitneske (frankiske) hjelmen feiret jeg påske. 

@Nesjarvisur

 

Dette var bakgrunnsteppet for Hof Historielags tur til Helgeroa.

Det ble litt færre påmeldte enn planlagt, så vi droppet bussen. Vi stilte heller opp med 6 biler på Best i 11 tiden den 26/6.

Vi fylte opp bilene og reiste i hver vår retning til spelet.

Været var spennende. Grått og opphold i Hof. Regnskurer nedover Lågen, og striregn inn til Helgeroa. Vi ble enige om ta inn på Sydvesten for lunsj og kaffe og omkledning til fullt regnantrekk. 10 minutter før forestillingen startet stoppet regnet og var fraværende resten av spelet.

Vi satt på en tribune med utsikt over brygga, og i sjøen lå det to større vikingskip. Det var Saga Oseberg og Kristinaskipet pluss to mindre Knarrer.

Innholdet i forstillingen besto av en kjele med historie, en kopp med svik, en stor bolle med kjærlighet og lokale variasjoner på historien. De som vil vite mer om forestillingen, anbefales bare å se den neste gang.

Kostymene som var laget til spelet var utrolig flotte, og med tanke på alle som gikk til vanns, så har de sikkert dubletter av en del kostymer også.

Musikken var fin og preget av at en jazzmusiker var komponisten, og det var godt blåst av messingkvintetten fra Telemark.

«Havfruene» var et kor som eide scenen når de fikk den.

Det er vanskelig å fremheve enkelte skuespillere, men at det har gått mange timer til øvelser er helt sikkert. Synes likevel det er verd å nevne Kjersti Jacobsen som Skjoldmøy in spe. Kjersti er jo slagfeltarkeologen som var hos oss på julemøtet i 2015.

Slagscenene var brutale og godt innøvd, her var det slag med ekte jern. Et feiltrinn kunne fått katastrofale følger.

Jern ja, smeden var en flott bakgrunnsfigur. Han sto og smidde under hele forestillingen og dannet et flott bakteppe sammen med tjenestefolket på gården, sammen med hønene som overlevde voldsomme spise- og drikkegilder underveis.

Da spelet var vel over, trakk vi over til Kristinus Bergmann for å spise en diger bolle med en herlig fiskesuppe der det ikke var spart på godsakene. Suppa ble etterfulgt av en så kraftig dessert at det nesten ble stille i bilen hjem til Hof.

Dette var en dag vi fikk fylt opp lagrene med historie, lokal kunnskap, mat og en hyggelig samtale i bilene.

Lokale observasjoner: Vassås var sterkt representert, først med Høvedsmann Leif Arne Kjeldsberg og deretter med krusa vi fikk, designet og signert av Camilla Swan.

(Referent )
Stein Kvarme