Røros og spelet Elden

Referat fra Hof Historielags tur til Røros, 2.-5. august 2015

Røros, R1
foto: T. Rude

Søndag 2. august var avreisedagen for Hof Historielags 4 dagers tur til Røros. Et flott program gjorde sitt til at hele 43 deltagere hadde meldt sin interesse. Busselskapet Høves fra Nykirke var også denne gangen valgt som medarrangør.  Vel installert i den store, sorte og royale bussen ble forsamlingen ønsket velkommen på beste måte av leder Aud-Marit samt av sjåfør Ragnar Lensberg og hans kone. Kaffe og nystekte boller ble godt mottatt.

Eggen v/statuen
foto: T. Rude

Første stopp på turen ble gjort på Elverum og Elgstua med anledning til å innta en lett lunsj. To av reisefølget, Synnøve og Hans Petter Fleischer kom på bussen der. Synnøve, selv født og oppvokst i Engerdal og kjent med Gjermund Eggen fra sin skoletid, hadde gjort avtale med skilegenden for guiding på bussen fra Trysil til Engerdal samt besøk i hans hjem og derpå en tur innom kommunehuset i Engerdal. Den tidligere skikongen gikk som avtalt på bussen underveis, guidet og fortalte om sin skikarriere gjennom Trysil fram til sitt hjem i Engerdal. Etter en varm velkomst av hans kone Anne, ble følget invitert inn på kaffe og kaker. Et besøk på kommunehuset i Engerdal, der hans store premiesamling var utstilt avsluttet besøket. Alle damene fikk avskjedsklem av skikongen. Det var helt etter programmet, ifølge Eggen!

Bussen fortsatte deretter til Røros Hotell, i den gamle bergverksbyen – for middag og overnatting. Her ble vi på alle måter godt mottatt og særlig fortjener hotellet honnør for bruk, presentasjon, satsing og markedsføring av lokal mat fra regionen. Det var stor variasjon i utvalget av lokale spesialiteter både til frokost, lunsj og middag.

Bergmannen og hans hustru
Bergmannen og hans hustru foto: A.K. Høstmælingen

Den påfølgende formiddagen sto bergstadvandring og besøk i Røros kirke med lokal guide på programmet. Guiden Leif, som ledet vandringen i bergstaden og deretter på besøk i Røros kirke, var morsom og underholdende og i seg selv et vandrende leksikon.

Bergstaden Røros står på Unescos liste over verdens kulturarv- og naturarv. Byen ble grunnlagt i 1646, og to år etter ble gruvedriften anlagt. Byen er et imponerende skue med sine flotte, gamle hus og man kan vel si at byen er som en velbevart bit av en fjern tid.

Etter felles middag var det avgang til utendørsscenen på Slegghaugane. Ikledd varme klær fra ytterst til innerst var følget vel forberedt for en kjølig kveld hvor vi overvar musikkspelet «Elden» ut i de sene kveldstimer, fra kl.21.30 til litt over midnatt.

Spelet «Elden» er et historisk, norsk musikkspill som ble spilt første gang på Røros i 1994. Handlingen er lagt til 1718 og handler om Karolinernes hærtog i Trøndelag og på Røros. «Ved årsskiftet 1718-1719 fryser 3000 svenske soldater i hjel på vei hjem over Tydalsfjellene.  Elden er historien om urokkelig kjærlighet, tro og tvil, drømmer og håp om et bedre liv. En verden i fred.» iflg. teaterprogrammet for «Elden».

fra Elden2
foto: T. Rude

En fantastisk opplevelse med trolsk lyssetting, flott musikk og gode skuespillerprestasjoner på en helt spesiell utendørsscene. Været var også det aller beste. Det var stjerneklart og det var en magisk stemning over landskapet ved forestillingens slutt.

Etter en sen kveld på utendørsscenen, var det lagt opp til en roligere dag dagen derpå. På programmet stod besøk på Rørosmeieriet og bedriften Røros Tweed.  Deretter dro mange på besøk til Olavsgruvene, der det hadde vært gruvedrift fram til 1972.

Besøket på Rørosmeieriet var særlig interessant. Etableringen av Rørosmeieriet kom i stand takket være stor innsats fra ansatte og lokale investorer som ønsket fortsatt drift for et nedleggingstruet lokalmeieri. En engasjert representant for bedriften, en av de fire gründerne , fortalte hvordan virksomheten hadde klart å overleve i et tøft marked. Mange avsluttet dagen med middag i hyggelige omgivelser på Vertshuset Røros.

 Etter en rolig start på den siste dagen sjekket vi ut av hotellet og fant vår plass i bussen. Fra Røros fortsatte vi nedover Østerdalen og passerte Tynset. Aukrustsenteret i Alvdal var neste stopp. Et besøk i senteret tegnet av arkitekt Sverre Fehn var et fint innslag. Lunsj ble inntatt på Alvdal taverna. Etter lunsj, mellom Alvdal og Nebbenes var det tid for litt hjernetrim i bussen, og nestleder Stein Kvarme hadde fått oppdraget som quizmaster. 50 spørsmål med stort spenn i temaer og vanskegrad ble delt ut og besvart, og Kari Aakerholt fikk høyeste poengsum.

Underveis i bussen ble vi hele tiden jevnlig orientert av en godt oppdatert og vel forberedt leder, Aud-Marit. Kommuner vi fór igjennom ble detaljert omtalt både når det gjaldt innbyggertall, næringsveier, lokale kjendiser og kommunevåpen.

En stor takk til leder for god regi og for et vel gjennomført turprogram. Mye arbeid hadde hun nedlagt før, under og sikkert også etter avsluttet tur!

Referent: A.K. Høstmælingen

Øvrige fotografier: S. Kvarme, A.K. Høstmælingen, T. Rude, I.R. Hvål

Denne bildekrusellen krever javaskript.