Heldagsturen 2012

Referat fra heldagsturen, søndag 19.august 2012 til Asker Museum med omvisning i Tilla og Otto Valstads hjem med påfølgende rundtur til Hurum og Sætre, Filtvet, Holmsbu og Rødtangen.

 34 deltagere møtte fram til avreise med buss fra Hof på årets heldagstur i august.

Leder Aud-Marit Lillehof ønsket velkommen i bussen og presenterte dagens reiserute og innholdsrike program samt bussjåføren, sambygdingen Simon Sandlund. Været var det aller beste på lange tider og i samsvar med bestillingen for dagen.

Første stopp var Asker Museum med Valstads samlinger. Hele eiendommen med samlingen av utallige gjenstander og bevaringsverdige bygninger ble testamentert til Asker kommune i 1949 og fremstår som en enhet sammen med den barokkinspirerte museumshagen. Før omvisning i Valstads hjem ruslet vi rundt i den innholdsrike hagen med et stort antall sjeldne vekster, fontener, smijernsarbeider og ikke minst, dyreskulpturer av billedhuggeren Anne Grimdalen. Omvisningen i kunstnerhjemmet var neste post på programmet. Huset er bevart slik ekteparet Valstad forlot det og hjemmet bærer preg av kunstnerparets mange interesser og frodighet. Et besøk som frister til gjenbesøk. Det var et hus fylt til randen av utrolig mange vakre og sjeldne gjenstander og kunstverk.  Hulda og Arne Garborgs hjem måtte utstå pga tidsnød. Bussen tok oss så videre langs fjorden forbi Vollen i Asker, Slemmestad og til Sætre fjordrestaurant, der en deilig varm lunsj ventet oss. Den lokale guiden fra Sætre guideforening, Stian Olsen, ble introdusert under lunsjen og han ga oss en kort, innledende orientering om Sætresamfunnet og stedets industrihistoriske fortid. Starten på Sætresamfunnet har sitt utspring i at Norsk Sprængstofindustri A/S startet opp dynamittfabrikk på Engene i 1876. Befolkningen i Sætre økte i takt med fabrikkens ekspansjon. Av de over 500 som bodde i Sætre i 1900 levde to tredjedeler av fabrikken. Det ble produsert både til sivilt og til militært bruk. I dag er det en industripark på området.

 Tilbake i bussen ble vi guidet videre rundt på Hurumlandet og guiden ga oss en svært innholdsrik og detaljert framstilling av ulike virksomheter i området. I tidligere tider var det blant annet en betydelig produksjon og eksport av is på Hurumlandet, så vel som i Røyken og Asker. I følge guiden fikk selveste dronning Victoria av England is til sin gin tonic fra Hurum. Vi passerte i sin tur vingården til Wittussen og Tronstad gård med historie tilbake til vikingtid. Før stopp i Holmsbu hadde vi et kort opphold ved Rødtangen for å se på en megalittgrav fra yngre steinalder (4500 – 1800 f.Kr.). Graven er bygget opp av store, stående steiner som har utgjort veggene i et gravkammer, en såkalt dyssegrav.

Før guiden forlot oss i Holmsbu fikk vi en orientering om kunstnerkolonien i Holmsbu der Henrik Sørensen var den mest markante skikkelsen. Aud-Marit takket guiden for en forbilledlig guiding. Stian Olsen er en sjelden elsker av sitt område og ga oss mye kunnskap i løpet av turen.

En rusletur i havneområdet i Holmsbu var en fin avslutning, før vi bega oss på hjemvei langs Drammensfjorden på Hyggenveien. Leder Aud-Marit benyttet  siste del av turen til en orientering om historielagets utfordringer og oppgaver utover høsten.  Sjåfør Simon Sandlund ble behørig takket for trygg og god kjøring.

Ref.  og bilder: Anne K. Høstmælingen

Denne bildekrusellen krever javaskript.