På Gamle Kongevei

inskripsjon i svaberget

«Bli kjent i bygda di”- tur: 2. pinsedag, mandag 13. juni

Årets tur gikk på den Gamle Kongevegen fra Hanekleiva til Sundbyfoss. Turledere var Paul Thode og Aud-Marit Lillehof.

Botne Historielag var invitert med. Vel 50 turglade møtte ved Joker i Sundbyfoss. Herfra var det buss til Hanekleiva. Før start orienterte Paul Thode om Kongeveien fra Sande til Skjerven og om Lars Engelstads og Arne Lofsbergs omfattende arbeid med kartlegging og merking.

Under åsen, i nærheten av Snippen er det et svaberg med et monogram med initialene til Oscar 1 og årstallet 1854. Vår vei gikk forbi Kalager mot Auerød hvor vi hadde første matpause. Deretter gikk vi på asfaltert vei forbi nedlagte Odderud skole mot Stubsrud, mens Kongeveien går i ei bue på jordene nedafor. Underveis passerte vi en jettegryte som ble målt til ca 2 meters dybde. I hagen på Stubsrud står en merkestein fra den gamle veien. Herfra går veien forbi den nedlagte boplassen Lybekk, mot Jønsvika, til Nøtnes og deretter til Sundbyfoss hvor vi fikk en siste orientering om møller og sagdrift.

I tillegg til turlederne var det flere som bidrog underveis med historiske fakta, sagn, anekdoter, skrøner og frodige historier om hendelser og folk som har bodd i området.

Dette gjorde sitt til at ble ble en hyggelig og interessant tur i det fine været.

I Hof-Minne 2009 står en fyldig artikkel om Kongeveien,  eller les artikkelen + kart: Christiania – Scheen  (pdf-format)

Denne bildekrusellen krever javaskript.