Tur til Lier Bygdetun og Portåsen i Mjøndalen

Søndag 4. september reiste 32 deltagere på utflukt med Historielaget. Vi reiste til Lier Bygdetun – Buskeruds første flatbygdsmuseum. Det ligger i Paradisbakkene ved Norges første kjørevei som gikk fra Christiania til Kongsberg. Tunet eies og drives av en privat, selvstendig stiftelse som har faste tilskudd fra Lier kommune og Lier Historielag og med stor dugnadsinnsats fra historielagsmedlemmer og andre.

Det er et innholdsrikt tun med bygninger som er flyttet hit fra andre steder i bygda. Vi ble ønsket velkommen til det hyggelige Heg gjestgiveri. Huset er fra ca 1810 og har bl. a. blitt benyttet som lensmannsgård, doktorgård og pensjonat. Huset har finstue, skjenkestue, festsal m.m. og et fullverdig kjøkken. Vi hadde et hyggelig vertskap i Sylvia Foss og Truls Hallingstad. Han fortalte levende om tunets historie, bygningene, frukthagen og stiftelsens videre planer. Etter kaffe og vafler gikk vi over tunet til Vivelstad skole Cappelens Minde. Skolen ble reist av kjøpmann og trelasthandler Caspar Cappelen i 1807, ombygd i 1857 og brukt som skole til 1957. Huset rommer et fint skolemuseum med interiør fra 1920, lokale for utstilling, magasiner, møterom, studieplasser. På tunet står et typisk flatbygdsstabbur fra 1700-tallet. En svalgangsbygning fra 1600-tallet var nå under gjenreising. Frukthagen består av 80 gamle sorter og har status som klonarkiv under Norges genbank.

Deretter gikk bussen til Nedre Eiker og Herman Wildenveys hjem Portåsen som har blitt til et flott sted for kultur- og naturopplevelser.  Wildenvey ble født i 1885 på en plass i nærheten, og bodde i Portåsen i sine barne- og ungdomsår. Han glemte aldri Portåsen og var mye her i sitt voksne liv. Vi fikk god traktering med pai og kaffe på låven. Vår hyggelige vert Ole Hammerborg leste flere fine dikt av Wildenvey og fortalte fra dikterens liv og historie, og om Portåsen som kulturarena.

Været var ikke så bra, men det gjorde ikke så mye; i låven var det flere fine utstillinger og mye å se på.

Hjemveien gikk langs vakre Eikern. De fleste var vel enige om at det hadde vært en interessant og hyggelig tur.

Lier Bygdetuns nettside

Portåsen – Wildenveys rike

Denne bildekrusellen krever javaskript.